let op!

Draai uw telefoon terug naar staande modus en bekijk de content

Effect temperatuur- verschillen

De gevolgen van het warme weer in de zomer zijn in vergelijking met vorig jaar niet zo erg geweest. Er is veel ‘koeling’ aangelegd en dat heeft ook een positief effect gehad. Natuurlijk was de voeropname niet zoals gewenst, en waren de biggen en vleesvarkens wat lichter bij afleveren. De voeropname was begin september weer terug bij normaal. Let er wel op dat de dieren zich niet overeten.

Echter: de temperatuurdaling was eind augustus vrij rigoureus. Van 35 graden naar 20 graden of zelfs lager in 1 tot 2 weken tijd. De dieren hebben wel wat moeite gehad om zich hieraan aan te passen. Dit heeft zich niet laten zien in specifieke problemen, maar het loopt net niet helemaal lekker.

De komende weken/maanden kunnen er weer grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur optreden, waarbij het binnenhalen van (te veel) koude lucht op de loer ligt.  Kijk de ventilatie van uw bedrijf daarom goed na en stel deze, indien nodig, bij.

Ook zijn er bedrijven waarbij de problemen met PIA opspelen. Dit kan de komende tijd zelfs nog iets aanhouden. Maatregelen om dit te voorkomen/aan te pakken:
• Werk hygiënisch en probeer een besmetting zo veel mogelijk te voorkomen: schoonmaken en ontsmetten, geen mest of schuim boven de roosters, schone kleding en schoeisel bij elke ronde, goede interne biosecurity.
• Pak de ongediertebestrijding op een professionele manier aan.
• Geef schoon water, controleer dit regelmatig.
• Zorg voor een zo stabiel mogelijk voer en voerschema.
• Eventuele andere infecties moeten worden voorkomen of behandeld, waaronder ook wormbesmettingen.
• Vaccineer de varkens met een vaccin tegen PIA. Hiervoor zijn 2 mogelijke vaccins op de markt. Overleg met uw dierenarts of dit iets is voor uw bedrijf en wat het beste bij uw bedrijf past. Beide vaccins hebben hun eigen voor en nadelen, toepassingsmogelijkheden, enz. En afhankelijk van de problemen, wensen en mogelijkheden kan een best passende vaccin worden ingezet.

Effect temperatuur- verschillen

De gevolgen van het warme weer in de zomer zijn in vergelijking met vorig jaar niet zo erg geweest. Er is veel ‘koeling’ aangelegd en dat heeft ook een positief effect gehad. Natuurlijk was de voeropname niet zoals gewenst, en waren de biggen en vleesvarkens wat lichter bij afleveren. De voeropname was begin september weer terug bij normaal. Let er wel op dat de dieren zich niet overeten.

Echter: de temperatuurdaling was eind augustus vrij rigoureus. Van 35 graden naar 20 graden of zelfs lager in 1 tot 2 weken tijd. De dieren hebben wel wat moeite gehad om zich hieraan aan te passen. Dit heeft zich niet laten zien in specifieke problemen, maar het loopt net niet helemaal lekker.

De komende weken/maanden kunnen er weer grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur optreden, waarbij het binnenhalen van (te veel) koude lucht op de loer ligt.  Kijk de ventilatie van uw bedrijf daarom goed na en stel deze, indien nodig, bij.

Ook zijn er bedrijven waarbij de problemen met PIA opspelen. Dit kan de komende tijd zelfs nog iets aanhouden. Maatregelen om dit te voorkomen/aan te pakken:
• Werk hygiënisch en probeer een besmetting zo veel mogelijk te voorkomen: schoonmaken en ontsmetten, geen mest of schuim boven de roosters, schone kleding en schoeisel bij elke ronde, goede interne biosecurity.
• Pak de ongediertebestrijding op een professionele manier aan.
• Geef schoon water, controleer dit regelmatig.
• Zorg voor een zo stabiel mogelijk voer en voerschema.
• Eventuele andere infecties moeten worden voorkomen of behandeld, waaronder ook wormbesmettingen.
• Vaccineer de varkens met een vaccin tegen PIA. Hiervoor zijn 2 mogelijke vaccins op de markt. Overleg met uw dierenarts of dit iets is voor uw bedrijf en wat het beste bij uw bedrijf past. Beide vaccins hebben hun eigen voor en nadelen, toepassingsmogelijkheden, enz. En afhankelijk van de problemen, wensen en mogelijkheden kan een best passende vaccin worden ingezet.


VGTZ
privacy statement - voorwaarden